de Woon Architect

Adviezen van een expert

Eindelijk goed slapen? Dat begint bij de Nederlandse Snurkpoli

5Vandaag wilde ik enkele wetenswaardigheden over de Nederlandse Snurkpoli met je doornemen. Hoewel goed slapen begint bij een goed matras, om een voorbeeld te noemen, en bij een ontspannen sfeer in je slaapkamer, zijn er ook nog hele andere dingen die meespelen. Want je kunt zelf zorgen voor een fijne slaapkamer met een goed bed en een goed matras – maar wat als je ondanks alles nog niet goed slaapt? En, sterker nog, wat als je dat ’s nachts eigenlijk helemaal niet zo goed merkt, maar je er overdag wel de gevaarlijke gevolgen van ondervindt?

Slaapapneu valt te verhelpen

Tussen de zes en zeven procent van onze bevolking heeft namelijk slaapapneu, waar de Nederlandse Snurkpoli iets aan probeert te doen. Van alle mensen die het hebben, bovendien, weet vier van de vijf niet eens dat ze het hebben. Bij slaapapneu valt je luchtpijp dicht en krijg je een tijdje geen adem, hetgeen tien seconden tot een minuut kan duren en meerdere keren per uur kan voorkomen. Al slapende heb je dit vaak niet eens door – maar je partner kan het wel signaleren natuurlijk. Overdag kan het je echter inhalen, in bijvoorbeeld onverklaarbare moeheid, en bovendien kan het zich vertalen in ernstige gezondheidsklachten en -risico’s. 

De Nederlandse Snurkpoli biedt oplossingen, zoals de volgende:

4Het dragen van een apparaatje dat ervoor zorgt dat je niet meer op je rug komt te liggen, immers een van de grootste oorzaken van het apneu, genaamd de Sleep Position Trainer.

Ook kun je een Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) gebruiken, die weer lucht doet toevoeren in je luchtpijp, bijvoorbeeld met een masker dat gebruikmaakt van de je omringende lucht. Ook kun je speciaal voor dit doel bestemde neusdoppen indoen.

2Een Mandibulair Repositie Apparaat (MRA) is ook een oplossing, in feite een mondbeugel die je onderkaak iets naar voren zet in de avonduren, opdat je makkelijker ademhaalt.

Tip: doe een zelftest om te ontdekken of je risico’s loopt.

 

Meer verhalen