de Woon Architect

Adviezen van een expert

Dakkapel, een bron van licht

Je huis is je thuis, of je wilt van een huis je thuis maken. Soms moet daar echter wel wat voor gebeuren. Zeker als je met meerdere personen in een huis woont en je ook de bovenste verdieping wilt gaan gebruiken. Een dakkapel is dan een goede keuze die veel mensen met jou maken om hun huis leefbaarder te maken.

De waarde van je woning

Waarom zou je voor een dakkapel kiezen? Daar zijn verschillende redenen voor. Een dakkapel geeft veel licht in je huis en zorgt er voor dat de kamer met het schuine dak, waar je niet goed kon komen, en waar je zeker niet kon leven omdat je altijd je hoofd stootte, nu een goed leefbare ruimte is geworden. Een ruimte die afhankelijk van de grootte van de dakkapel tot wel dubbel zo groot kan worden. Je woonoppervlakte van je huis gaat door je nieuwe dakkapel dan ook omhoog. Als je je huis weer wilt verkopen, dan ga je daarom ook meer vierkante meters verkopen waardoor de prijs van je huis omhoog gaat.

Vergunningsvrij

Dakkapellen die met een plat dak gebouwd worden, mogen vergunningsvrij worden geplaatst mits ze ook aan de andere eisen voldoen. Voor dakkapellen met schuine daken moet meestal sowieso een vergunning aangevraagd worden. Verder verschilt het per gemeente aan welke eisen dakkapellen moeten voldoen om zonder vergunning geplaatst te mogen worden. Vaak mogen dakkapellen die aan de achterzijde geplaatst worden wel vergunningsvrij worden geplaatst, mits je voldoet aan een paar eisen, denk daarbij aan dat de dakkapel niet te hoog is, en op een zekere afstand van de buitenmuren of tussenmuren wordt geplaatst

Plaatsen

Een dakkapel kun je op twee manieren laten komen. Je kunt een dakkapel prefab bestellen, dan wordt hij op maat gemaakt in de fabriek of de timmermanswerkplaats. Op de dag van plaatsing wordt hij dan met behulp van een kraan op het dak getild en bevestigd.

Bij de traditionele manier van bouwen wordt de dakkapel ter plaatste gebouwd. Het dak wordt open gebroken en deel voor deel wordt dan de uitbouw geplaatst. Vaak kost deze manier van bouwen drie tot vier werkdagen. Een voordeel hiervan is dat er geen kraan hoeft te komen.

Prijzen

De prijs van een dakkapel varieert, natuurlijk afhankelijk van de grootte van de dakkapel, maar ook van het soort ramen dat je er in hebt zitten. Heb je dichte ramen, of wil je ze naar buiten of naar binnen kunnen laten draaien en/of kiepen, dan maakt dat al wel een verschil van een paar honderd euro uit. Kies je voor een kunststof afwerking waarbij je bijna geen onderhoud aan hebt dan als 1 x per jaar alles een keer af (laten) nemen dan ben je in de bouw duurder uit dan een houten dakkapel die je op het zuiden eens in de drie jaar of op het noorden wat minder vaak, moet verven. Maar als je de uitbouw over een aantal jaren uitstrijkt, is vaak een kunststof kozijn voordeliger, omdat daar de onderhoudskosten veel lager liggen. Maar denk bij een dakkapel van 2,50 meter breed aan een prijs tussen de 3000 en 5000 euro.

Bron: Woningfacts