de Woon Architect

Adviezen van een expert

Tips van een hobby-architect!

Sommige mensen vinden hun huis inrichten echt geen leuke klus. Je moet zo veel verschillende keuzes maken wat betreft kleuren, stijlen en materialen. Dat kan best lastig zijn, zeker als je daarnaast ook nog eens veel aan je hoofd hebt. Je kunt hier natuurlijk altijd iemand voor inhuren; een binnenhuisarchitect. Maar hier zit wel een aardig prijskaartje aan. Hou jij hier ook niet van? Ikzelf ben gek op binnenhuisarchitectuur. Ik ben geen professional, maar ik kan jullie wel een aantal tips meegeven. Wie weet wordt de klus van je huis inrichten dan een iets minder vervelend karwei.

Tip 1: ga voor warme tinten

Mijn eerste en beste tip is om veel gebruik te maken van warme tinten. Het is namelijk heerlijk als je je huis binnenkomt en gelijk een knus, warm en gezellig gevoel krijgt. Voornamelijk in je woonkamer is het dus van belang dat je gebruik maakt van warme tinten, want deze zullen dit warme gevoel creëren. Naast warme tinten, zoals bijvoorbeeld rood, oranje, bruin, kan je ook gebruik maken van hout. Hout zorgt ook voor een gezellige sfeer. Zelf doet het mij altijd een beetje denken aan wintersport, omdat de hotels daar vaak veel hout en een goede open haard hebben. Het brengt me dan even terug naar de momentjes dat je na een hele dag skiën in de kou lekker in het hotel zit met warme chocomel en een dekentje. Kan niet beter toch? En wat betreft decoratie kan je natuurlijk met kaarsen, kussentjes en dekentjes rondom je bank ook voor veel sfeer zorgen.

Tip 2: kies voor goede producten

Mijn tweede, ook hele belangrijke tip is om te kiezen voor goede producten. Het is heel verleidelijk om de goedkoopste tegels, verf en andere producten te kiezen. Maar soms als je iets meer betaalt, kan dit veel verschil maken. Je wil namelijk niet dat je vloer na een jaar al afgeschreven kan worden. Of dat de verf aan je muur ineens eraf komt. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen en ben je helemaal niet zo goedkoop uit. Verdiep je daarom even in de kwaliteit van producten en investeer een beetje in je woning. Een nieuwe huis met de gehele verbouwing en inrichting erbij kost toch al behoorlijk wat geld. Dus wat heeft het dan voor zin om 10 euro te besparen op materialen als de kwaliteit ervan veel slechter is?!

Tip 3: een tuin, geen oerwoud

Mijn laatste tip is om je tuin altijd netjes te houden. Je tuin is namelijk waar je op uitkijkt vanuit je huis. Het is vervelend als je vanuit je bank of eettafel naar buiten kijkt en je elke keer irriteert aan wat je ziet. Kunstgras kopen is ook een goede tip als je weinig tijd hebt om je tuin te onderhouden. Het is heel makkelijk neer te leggen en blijft altijd mooi! Daarnaast kan je met een paar gezellige tuinmeubelen, lampjes en planten heel wat maken van je tuin. Ook kan je van tevoren plaatjes kijken van verschillende soorten tuinen om te kijken wat je mooi vindt en wil voor jouw tuin. Denk wel ook aan wat praktisch is. Planten die groeien als kool zijn misschien wel mooi, maar deze moet je wel bijhouden. Dan kan je beter mooi kunstgras kopen en dit neerleggen.